En tränare är navet. I allt. Pressad av alla. Stöttad av ingen?

”En tränare är navet. I allt. Pressad av alla. Stöttad av ingen” här kommer mina tankar kring tränarruljansen i SSL.
Men innan dess: Ibland får jag höra att mina inlägg är för snälla att jag skall ta fler exempel med klubbar och namn och lyfta fram min åsikt. Peka med hela handen, såga, hylla. har funderat på det där. Min åsikt är att frågor behövs… Vill därför varna känsliga läsare redan här, det kommer bli många frågor…

BLOGG. Det är för mycket sport inom idrotten… Percy Nilsson, Malmö Redhawks idrottsvärldens bästa bortförklaring men… Ni får själva sätta in det i sitt sammanhang, Percy pratade om ekonomi vid tillfället han yttrade ”för mycket sport inom idrotten”… Percy förklarade långt senare i en intervju i Expressen att ”Jag menar att man tänker för mycket med hjärtat, man måste tänka med huvudet”, jag kommer att tänka på Percys ord med jämna mellanrum när det gäller innebandyn… organisation, ekonomi, värderingar och medarbetarpolicy och så vidare.

I veckan fick vi än en gång anledning att fundera över varför tränare bollas runt till höger och vänster, vilka som egentligen skall stå upp för dem? Misslyckandet när en tränare sparkas… vems misslyckande är det? Är det för mycket sport inom idrotten?
Corren skriver om ”Var tredje SSL-lag har bytt tränare”
Linköpings tränare kommenterar:
”Svårt att säga exakt vad det beror på. Det finns säkert många orsaker och kan variera. Till viss del får föreningarna skylla sig själva. Görs det ett för dåligt förarbete kan det bli kulturkrockar. Vad vill man ha, vad för typ av tränare passar just här? Torbjörn Johansson, Linköpings tränare, i Corren. Intressanta tankar!

OCH NU KOMMER EN MASSA FRÅGOR… ”i sann Ingrid.-i-Umeå-anda” som någon sa i veckan. Frågor som kan ställas även av den som sitter i publiken och kräver tränares avgång…
Vilka tillsätter tränare? Varför? Vilka avsätter dito? Varför? Vem har egentligen arbetsgivaransvar?

”1/3 av SSL-tränarna har lämnat eller fått gå. Vilka förutsättningar får tränarna egentligen i sina uppdrag? Sportsliga ledningen”? det är Emil Persson, utvecklingschef och landslagschef som skriver på Twitter. Han sitter själv som sportslig chef för landslagen. Även där  har omsättningen varit stor under åren. Nu finns ambitionen om fyraårs-cyklar om jag förstått det rätt. Bra tänkt!

Emils rader ovan borde vara stoff till en eller flera bra krönikor, och ämnet är högaktuellt. Det är hög ”personalomsättning” inom innebandyn.

Vad menar man med bra förutsättningar? Hur sätter man man till exempel ihop en ledarstab? Vilken dynamik vill man ha? Kompetens och roller? Ska en tränare få välja sin stab, eller sitter den sportsliga ledningen på den kunskapen/makten/visionen.
Vem eller vilka är egentligen den ”sportsliga ledningen”. Styrs verksamheten i korridorer, hallar och omklädningsrum? Kontinuitet vs maktspel? Det finns många frågor som kan vara nyttiga…

Det ser olika ut i olika klubbar/verksamheter -det är en signal i sig. I vissa klubbar byter man ofta tränare mer sällan sportchef.
Tar Emil Perssons tweet igen: ”Vilka förutsättningar får tränarna egentligen i sina uppdrag? Sportsliga ledningen”
Jag väntar på en krönika av någon som behärskar ämnet. Det finns policy för allt möjligt, vilka så kallade värdeord skall styra innebandyn. Klubbarna bestämmer så klart själva men innebandyns värdeord kan inspirera, precis som inom andra delar i verksamheten. Det kanske redan finns?

Så här då: Vad menar man med resultat?
Hur bedöms en tränare? Efter arbetsbeskrivningen, antal poäng eller efter spelarnas välmående? Väger man in relationer med media, relationen med staben, med sportchefen? Relation med fansen? Bedöms man efter hur man jobbar med utveckling av unga spelare. eller kanske av utveckling av taktik? Väger man in kvalitet på träningar coachning under match och till exempel scouting? Blir en tränare bedömd betyg utifrån hur mycket den bryr sig om spelarna, på närvaro?
Ja ni ser vart jag vill komma… om man har uppfyllt 80% av sina ”arbetsuppgifter” är det ens LAGLIGT att sparka en tränare ”vi behöver en ny röst”.
Behövs en tränarförening, skulle det ens funka?

Vem står upp för tränarna? Gör du själv det, som spelare, kollega, styrelseordförande, i publiken. Eller är du en av dem som tycker att tränare skall vinna matcher, hålla käften och få sparken om det är tungt?

Så här tänker jag (ja, min åsikt faktiskt):
Utbudet är inte så stort på tränare. Tålamodet hos ”arbetsgivarna” verkar vara för dåligt i många fall. Stödet för en tränare i styrelsen kontra spelarna är för svagt. Man ser spelarna som viktigare än coachen. gömmer sig bakom spelarna och låter deras synpunkter styra framtida beslut. Tycker mig se att beslutsfattare saknar kompetens att bedöma vilken filosofi klubben ska ha (och eller om man följer den filosofi någon en gång ”tagit in”). med filosofi menar jag förhållningssätt. Satt för några år sedan och hjälpte till att sammanfatta ett arbete om palliativ vård. Då tänkte jag ofta på innebandyn och människorna i den. Förhållningssätt, hörnstenar, filosofi, ideologi… tror man skulle kunna byta ut vård mot tränare… Finns det en ”tänk” i klubbarna eller är det slit och släng och tränare byts ut medan sportslig ledning… ja, tar de sitt ansvar?
Du kan själv göra en snabbkoll hur det sett i i SSL-klubbarna det senaste åren, hur många tränare har arbetet i fyra år, fått sätta sin prägel på laget/spelet, fått så och skörda? Började på en sammanställning med skrämmande resultat.

Med åren får SSL-lagen fler ”riktiga” kontrakt med spelarna, men hur ser det ut med tränarnas avtal. En intressant tanke är att pröva rättsligt en uppsägning… kan man sparka någon för att man behöver en ny röst i båset?
Du som tränare skall hantera följande:
Spelare, stjärnor juniorer, staben, styrelsen, sportchefen, publiken/fansen, media, sponsorer ja hela föreningen
Vilka backar upp dig när det är tungt?
Du är satt till att vara ledare men behandlas inte som ”chef” utan,.. en bricka. Till dig som utsätter dig för att leda ett lag (eller som det verkar vara rätt ofta, sköta träningarna och coacha) du är guld värd.

Jag har tidigare kritiserat Dalen för att man inte lyckats behålla sin tränare på herrsidan under mer än ett år… fast de tagit laget till final. Så klart sitter inte jag på alla fakta, vem och vad som påverkat här…
I går blev jag hur som helst rörd Dalen har kniven mot strupen och tar emot ett taggat Linköping, då stod sportchefen tillsammans med ledarstaden och STÖTTADE dem.
Urban Karlssons gick för den som inte hängt med nyligen in som extraresurs i herrlaget då Dalen faktiskt höll på att förlora sitt kontrakt. Urbans insats under matchen är så mycket kärlek, så mycket stöd till staben och spelarna. Så mycket positiv energi…

En sportchef som faktiskt går in och stöttar inte tar över eller sparkar, där är IBK Dalen faktiskt ett föredöme i år.
…………….

NU… det där med anmälningar -granskningsnämnd
Så Egebrant blev anmäld av domarna ändå (expressen), dagen efter var anmälan inne. Skönt att det var innan twitterstormen bröt ut. Det är onödigt att man ens skall kunna fråga sig om domarna ”var påverkade” av tryck i sociala-medier. ”Men domarna läser så klart inte på sociala media, det vore direkt farligt” sa någon. Jo som det är nu så händer det faktiskt… att de tvingas som i Micke Karlsson fallet, domarna fick själva anmäla. Tror alla skulle vilja ha det annorlunda.
Hade skrivit en lång text här men tar bort det och summerar:

Solklart är att en granskningsnämnd behövs, heder till er som driver den fråga. Och heder till alla er som ställer upp och jobbar med juridiska frågor inom innebandyn på er fritid. JA, jag fattar att ni ställer upp för att ni älskar innebandyn, tack!

Jag har fått otroligt bra svar på bland annat frågor jag ställde i mitt förra inlägg, det överträffade mina förväntningar många gånger om.Till alla andra som läst min lilla ”skrivelse”, eller hört om den, ni får sälla er till kretsen ”världens bästa läsare”. Ibland är jag riktigt pinsam:) Det var inte riktigt meningen att ”det” skulle bli så stort. Tack och förlåt.

TABELLERNA i SSL är helt galna, det skulle gå att skriva spaltmeter om helgens matcher… men någon skall ju orka läsa den också.Nytt ord i den här familjen är kaos:a. NI fattar själv vem det är som kaos:ar, mamman… sluta kaos:a.
Ha det gott så länge! /Ingrid i Umeå

PS: Ni som klagar när era barn har magsjuka, vänta tills de skall börja övningsköra.DS

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s