Dubbel matchboll Pixbo, underläge, SIU -att sparra talanger

Missa inte matchen i TV4-sport ikväll,  TV-teamet kämpar med någon typ av influensa… mitt under brinnande slutspel, så lagom avstånd är nog bra:). Slå på TV.n 19 ikväll och se FCH ta emot Pixbo, matchboll Pixbo men… flest mål vinner.
TV-match även imorgon, tisdag IKSU-Pixbo, samma tid. Matchboll Pixbo.
Tittarsiffrorna är viktiga, så… på med TV:n ikväll och imorgon.

Ikväll gäller det för Växjö, FCH och Warberg.
Det måste finnas exempel på lag som vänt en serie även på herrsidan. Från 0-2 till 3-2.. och nu har man sju chanser. SSL har aldrig varit så här jämn var det någon som sa, nej i grundserien…  bara Pixbo-FCH har än så länge varit riktigt jämna. Just ja… så klart Storvreta-Mullsjö också. 1-2 i matcher.
Bäst av sju… om de flesta serierna går till fyra matcher så kanske det inte är så lyckat i alla fall? Vad tycker du?

ODDS
Har ett konto på SvS och spelar med småpengar, jag är lite stolt över spelet X mellan City-Mora, 2 (6.20) mellan Åby-Göteborg X2  (1.92), sedan dubbel Pixbo-IKSU X2 (1.90) och dubbel 1X Rönnby-Endre. (1.55) , allt gick in. Det finns gånger jag önskar jag satt mer på spel:).
AIK har annars räddat mig i helgen. Dumt att spela på över/under i slutspel. Men det har jag ändå gjort till ikväll. Över 9,5 på FCH-Pixbo, men jag hade tänkt mig under 10,5. Får se om jag har tur eller om staten tjänar pengar. Eller om FCH inte alls tokdeffar.

DAMER-SSL
En innebandyhelg är alltså till ända -gårdagens resultat i damernas SM-slutspel gick i Mora; Djurgården, Rönnby och Pixbos färger som alla tre har 2-0 i matcher och nu matchboll(ar)

Tänk… för bara några år sedan spelades det ”bäst av tre”, då var det lite av ett lotteri.
Bara sedan 2010 har man spelar ”bäst av fem” och… Mora hämtade upp 0-2 i matcher mot Pixbo för två år sedan, detsamma gjorde IKSU mot Djurgården, det året. Så… ingenting är klart.
IKSU har gjort det förut -tänk om det fick att plocka upp den känslan. Gårdagens match såg bättre ut än den i fredags. Men förlust i sudden är inte värd något i ett slutspel, annat än för självkänslan, i bästa fall.  ”vi var nära, nu tar vi tre raka”. Varför så rädd för att göra fel? Varför denna tvekan? Jag har tippat Pixbo i den kvarten men… klart jag hoppas, för Umeås skull. Grismålens tid -inte snyggast mål vinner. (Den så kallade Umeåsjukan*l*, nåja nog om den)

Tänk om damerna hade mer publik, då kunde bäst av sju vara möjligt… men jag tror det finns lag idag som inte ens går plus minus noll i slutspelet. Medan andra går plus tack vare publiksiffrorna. Detta utan att ha kollat upp det, den här gången, men för några år sedan.

PUBLIK. ”Känns som hela ön stöttar oss” minns att en av Endrespelarna sa så i en intervju jag gjorde i ett slutspel, men nu har jag glömt vem… Tänk om alla lag kunde känna så, tänkte igår då jag såg Pixbo-IKSU att Pixbos damer verkligen förtjänar en större publik. Som de spelar… återkommer.

PÅ TAL OM RESOR – FRAMFART
Ingarö har också gjort en fantastisk resa, från div 6 till div 1 på 6 år. Tips från Chris Härenstam:) Ni vet… jag skrev ju om Landvetter här om dagen. Magnus Augustssons lag som gjort en liknande imponerande resa. Vet att Landvetter har ambitioner att konkurrera med Pixbo vilket så klart skulle vara underbart för Göteborg som stad. Nu ser det ut som Göteborg IBF är på väg uppåt… men kvalet till SSL har bara börjat.
GÖTEBORG. Går det att dra publik i Göteborg? Vilka insatser behövs i så fall?
Innebandy-VM är så klart bra PR – att ha SM-finalen där kunde också ge ringar på vattnet men… mer då?
Är det lite som Stockholms-publiken, ett storstadsproblem alltså? Ett Pixbolag i en SM-final, skulle de öka intresset? Svårt att veta…

KVAL OCK FÖRBEREDELSE.
Malmös damer vann över Warberg igår, i SSL-kvalet. Nykomlingar i Division 1 -intressant lag. Det finns alltid en risk när lag klättrar så snabbt att man inte hinner bytta ekonomi och organisation, men visst vore det fint med ett Skånelag i högsta serien. Warberg har ju byggt i flera år och är förberedda om deras damlag går upp. Viktiga bitar det där… DET gäller alla som kvala. Det gäller att hålla sig flytande.

NU TILL NÅGOT HELT ANNAT
Ungdomsidrott, om toppning/nivåindelning
Detta är inget Umeåproblem men jag tar ändå Umeå som exempel, hur ska jag annars kunna skriva om det?

Och Flickor födda 99, från en förening strax utanför stan spelar numera i Dalen respektive Sandåkern (just i deras fall), mötte föräldrarna i en hall som båda berättade att deras tjejer fått frågan ”kan du inte komma och spela med oss” redan som 14-åringar. Detta är förödande för byarna, samhällena utanför stan, stadsdelslagen. De som i och för sig alltid varit plantskolor men som idag tappar sina duktigaste spelare redan då de är 13-14 år. Den klubben kommer sedan inte kunna ha ett division 2 lag, spelarna som inte blev ”utvalda” har redan slutat.

Toppning och nivåindelning, det ena är fel, det andra utveckling?
Har fått höra att jag missuppfattat farmarlag och nivå-indelning och hela SIU, alltså att man kan ha flera lag i olika serier för att spelare skall få spela på ”sin nivå”. Kanske… men jag vill påminna om andra lag i den serien, de har också rätt att spela på sin nivå. De som verkligen är J18-spelare eller P16 skall alltså ”sparra” ett lag som satsar på att vinna SM-guld för typ 14-15-åringar.
14-åringarna kan vara 20 cm kortare och många kilon lättare och skall spela mot medelmåttorna… ni vet byalagen som har nog svårt att behålla sina spelare. Hårdsatsande lag med två år yngre spelare har drillade, duktiga spelare men medelmåttorna man skrattar åt på läktaren kan inte gå in för fullt... de får en massa frislag emot sig som de inte skulle fått mot pojkar som faktiskt hunnit pubertera.

Nivåindelning? Nej, det kan man inte kalla det. Stadslagen har värvat byalagens bästa spelare och så sitter innebandykunniga på läkaren och säger ”de här laget var inte bra” vuxna sitter och skrattar åt siffrorna, spelet. tänk föräldrar… hur de beter dig, det är sorgligt. För att vinna SM-guld i cuper är framgångskonceptet att spela i ”äldre” serier och visst kan det på papperet se ut som man håller samma klass som övriga men… detta är i vissa fall en typ av ”sparrande” som får äldre spelare i ANDRA lag att sluta.

Det fanns en tid då ett kompisgäng kunde spela i division fyra eller fem, ha kul och hålla innebandyn vid liv i byarna. Där medelmåttor sedan kunde fortsätta spela när juniortiden var slut. Nu pratas det hela tiden om att avancera, vi skall ha elit, eller har jag fel?

Såg en match för ett tag sedan där ”Labbe” spelade, så skall det vara… man fortsätter att spela för att man älskar sporten. Men hur kul är det att möta småpojkar? I och för sig Division 2 och inget jättebra exempel då motståndarna i vissa fall är ”hela” 16 år. Men det närmar sig i alla fall det jag försöker beskriva.

Har inte förberett exemplet tillräckligt så rätta mig gärna om det är fel och hjälp mig med exempel. Hur ser det ut hos dig? Vad säger Umeåklubbarna?

Har hört mer än en äldre/större spelare säga ”det är inte kul att möta småkillar”. Det är inte svårt att tänka sig in i byalag-spelarens situation, eller?

Division 3, herrar… i Gullänget/Kroksta har de en medelålder på typ 25, de möter 15-åringar. TGS samma sak, lite drygt 25 medel gissar jag. Täfteå, några utvecklingslag med medelåldern kanske…19 (men 14-åringar med). De ihop-värvade lagen i serien riskerar slå ut till exempel Röbäck. Förödande…
Att ett lag med (enbart) 15-16 åringar leder division 3 är ett tecken på något, vad?

Sedan finns det såklart goda exempel på nivåindelning, men kom inte och säg att resultat är samma som nivå, de unga laget kanske vinner matcher men vad får de äldre för typ av motstånd? Eller lika villkor. Ja, framförallt LIKA VILLKOR.

Byalagen skall i vissa fall sparra de yngre bolltalangerna, då offras spelare som hade kunnat fortsätta spela i typ div 2, 3 eller 4. Det är inte kul att som 15-åring förlora mot 13-åringar som är 20cm kortare. De är fortfarande barn!

Ja, det här var ett försök att ge en annan vinkel på nivåindelning… och farmarlag. Vill understryka att jag inte har gjort någon djupdykning i detta men jag har hört föräldrar säga i talang-ihop-värvade lag ”nog är Nilsus bra, men vi ville också ha hans pappa som tränare”, konsekvensen av detta var att de enda duktiga tränaren det samhället hade, en eldsjäl gick till ett stadslag. Barnet var 13, möjligen 14 år. Och fast jag själv bor i city så har jag sett innebandydöden i byarna…

Har specialdistriktsförbunden en medicin mot detta? Sparrande…  jag må ha missuppfattat nivåindelning och toppning men låt mig gärna höra Emil Persson och ni andra som jobbar med utvecklingsfrågorna i landet…  Finns det ett problem eller inte? Det kanske tas upp i någon vetenskaplig litteratur men jag är inte på den nivån liksom… men det engagerar mig… lika villkor.
Vilka spelare tycker du att man skall offra?

Annonser

2 thoughts on “Dubbel matchboll Pixbo, underläge, SIU -att sparra talanger

  1. Hallå Ingrid,
    Det här var det bästa du skrivit, önskar att Martin Wolmhed och andra med svåra tunnelseende-syndrom hade läst detta.
    Ungdomslag ska möta ungdomslag och för att främja bredd och överlevnad måste vi låta div 2,3,4,5 lagen finnas och blomstra på sitt sätt annars det gör de inte mot 14-15 åringar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s